Online

Online cursus

Studenten motiveren om door te studeren is in normale omstandigheden al lastig. Als een student verplicht thuis moet blijven, is het nog ingewikkelder.

Studieontwijkend gedrag is een probleem waarmee veel studenten worstelen, en dat tot uiteenlopende gradaties van academische onderprestatie leidt. Daarom investeren onderwijsinstellingen geld en moeite in het faciliteren van soepel studeren: goede werkplekken in mediatheken, regelmatig gesprekken met studieloopbaanbegeleiders en studentendecanen, stimulerend onderwijs in groepen. Maar wat nu als deze interventies moeten worden getransformeerd, omdat de student thuis moet studeren?

Het effect van studeren op afstand zien we massaal terug gedurende de lockdowns van de coronacrisis: druk op het studentenwelzijn, sommige studenten verdwijnen van de radar, angst en depressieve gevoelens nemen toe. De druk op studiebegeleiders om deze studenten te helpen wordt groter, maar het instrumentarium is soms beperkt. Hoe motiveer je studenten die niet over de vloer kunnen komen en in allerhande situaties aan huis zijn gekluisterd? Daarover gaat deze workshop.

Deze workshop is in lockdowntijden natuurlijk erg actueel. Na corona is het probleem echter niet spontaan opgelost: ook na de pandemie zullen er studenten zijn die om medische, praktische of andere redenen op afstand moeten studeren. De tools van deze workshop zijn ook voor deze situaties geschikt.


Programma

13:00 Welke ervaringen hebben de deelnemers?
13:30 Effecten van huisgebondenheid op motivatie volgens onderzoekers.
14:00 Wat wel werkt en wat niet werkt.
14:30 Pauze.
14:45 Workshop: situationele oplossingen voor individuele problemen.
16:00 Einde.

Cursus code: A060
Online
Aantal dagen: 0,5
Leden prijs: € 140
Niet leden prijs: € 210
Groepsgrootte: Maximaal 12 cursisten
Trainer: Kinge Siljee, oprichter Studiemeesters
Cursus data: 23-03-2021 (13.00 - 16.00)