Cursussen

(C060) Bespreekbaar maken van seksueel geweld

Start op 25 januari 2024
  • Cursuscode: C060
  • Duur: 1 dag
  • Data: 25 januari 2024
  • Ledenprijs: € 450
  • Niet-leden prijs: € 675
  • Groepsgrootte: 15


NIEUWE CURSUS

1 op de 2 vrouwen en 1 op de 5 mannen maakt seks tegen de wil mee[1]. Dit is in brede zin zoenen, aanraken, verkrachting, catcalling en alles daar tussen in. Uit recent onderzoek van Amnesty International blijkt dat 1 op de 10 vrouwelijke studenten tijdens de studie wordt verkracht[2]. Seksueel geweld is een groot taboe dat bij slachtoffers veel schuld, schaamte en angst oproept. Dit heeft deels te maken met dat meer dan 80% van het geweld plaats vindt tussen bekenden. Ook is de reactie van de omgeving van het slachtoffer vaak niet echt empathisch en ondersteunend. En ook zien we bij veel professionals terughoudendheid om het thema aan te snijden met cliënten. Door deze handelingsverlegenheid wordt de barrière steeds groter voor slachtoffers om hetgeen hun is overkomen te onthullen. Hoe langer het slachtoffer met het geheim rond blijft lopen, des te ernstiger de gevolgen zijn zoals moeite met concentratie, last van nachtmerries, slecht slapen, herbelevingen, PTTS, etc.

Gezien de bovenstaande cijfers, kan het niet anders dan dat je als studiedecaan, studenten op je spreekuur krijgt die slachtoffer zijn van seksueel geweld en daardoor studieproblemen hebben.

Wat biedt deze training?

Twee ervaren trainers en een ervaringsdeskundige bieden de deelnemende decanen kennis en kunde om zonder ongemakkelijk gevoel, laagdrempelig seksueel geweld bespreekbaar te maken in het contact met studenten en hierop ondersteunend te reageren. Dit alles passend binnen functie van de decaan. De training is een mengeling van het delen van eigen ervaringen, kennisoverdracht en oefenen. 

Aan de orde komen:

  • Eigen ervaringen, normen en waarden en eventuele barrières
  • De uitingsvormen van seksueel geweld en onderliggende mechanismen
  • De impact van seksueel geweld
  • De meerwaarde die een decaan kan spelen bij de ondersteuning van het slachtoffer
  • Oefenen om laagdrempelig seksueel geweld bespreekbaar te maken
  • Mogelijke hulpverlening

Deze cursus omvat een dag training en na twee weken een digitale terugkombijeenkomst. Op aanvraag een individueel nagesprek.

[1] https://www.rutgers.nl/feiten-en-cijfers/seksuele-gezondheid-en-gedrag/seksuele-gezondheid-nederland-2017

[2] https://www.amnesty.nl/actueel/een-op-tien-vrouwelijke-studenten-slachtoffer-van-verkrachting-tijdens-studie

Train(st)ers

 

  • Martijn Schrokker

    Martijn Schrokker

    Sinds 2015 is Martijn Schokker werkzaam voor Sense Noord-Nederland en het Centrum Seksuele Gezondheid Noord-Nederland (CSGNN). Bij beide organisaties is hij voorlichter en trainer seksuele en relationele vorming voor jongeren en traint hij professionals over het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld. In zijn trainingen vindt Martijn het belangrijk om contact te maken met de deelnemers en interactief aan de slag te gaan.

  • Rosa Lageveen

    Rosa Lageveen

    Rosa Lageveen is een ervaren trainer op het terrein van de seksuele gezondheid. Als toegepast psycholoog en consulent seksuele gezondheid (NVVS) heeft ze veel kennis en ervaring op kunnen doen. Rosa is werkzaam als consulent en trainer bij het Centrum voor seksuele Gezondheid Noord Nederland, bij Sense Noord Nederland en als docent Toegepaste Psychologie bij de Hanzehogeschool te Groningen.

  • Suzanne Harms

    Suzanne Harms

    Suzanne Harms is sinds 2021 ervaringsdeskundige en coördinator bij stichting No Need to Hide. Daarnaast is Suzanne sinds 2022 werkzaam bij Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe. Suzanne ondersteunt slachtoffers van seksueel misbruik en geeft voorlichtingen om seksueel misbruik een gezicht te geven en het taboe te doorbreken. Ook heeft Suzanne een adviserende rol bij het ondersteunen van slachtoffers en de aanpak van seksueel misbruik.

x