Cursussen

(A050) Mind yourself - onmisbare tools voor wie met mensen werkt

Start op 07 maart 2024
 • Cursuscode: A050
 • Duur: 2 dagen
 • Data: 7 maart 2024 | 28 maart 2024
 • Ledenprijs: € 490
 • Niet-leden prijs: € 735
 • Groepsgrootte: 15

Wie met mensen werkt is zèlf het instrument waarmee zij of hij werkt. Dat instrument moet gevoelig zijn afgestemd om: empatisch te kunnen zijn, subtiele signalen op te vangen, de ander te horen, zien, in- en aanvoelen, alert te zijn op (tegen)overdracht en te kunnen werken met wat er speelt in het hier en nu – zonder storingen op de lijn.

Maar die gevoelige afstemming maakt ook kwetsbaar. Je eigen kanalen moeten volop open staan, en naast het interpersoonlijk proces van de cliënt dien je je ook voortdurend bewust te zijn van je eigen processen en daar op een vaardige manier mee omgaan. Tegelijkertijd moet je je niet verliezen in het verhaal en het lijden van de ander – noch meegesleept worden door je eigen verhalen. Lukt dat niet of onvoldoende, dan ligt caregivers fatigue (hulpverleners burnout) op de loer.

Bijna paradoxaal geldt, dat hoe beter je zorg draagt voor jezelf en je eigen processen, hoe beter je dat ook voor de ander kunt.

In deze training leer je onmisbare interventietechnieken (o.a.mindfulness en zelfcompassie) die je helpen werkelijk present te zijn in begeleiding van mensen, zowel voor jezelf als voor de ander. Zodat je nooit uit een lege bron hoeft te geven.

“Self-care is never a selfish act - it is simply good stewardship of the only gift I have, the gift I was put on earth to offer others. Anytime we can listen to true self and give the care it requires, we do it not only for ourselves, but for the many others whose lives we touch.”

— Parker J. Palmer, Let Your Life Speak: Listening for the Voice of Vocation

Trainster

 • Karin Bosveld

  Karin Bosveld

  Karin Bosveld is leiderschapscoach voor vrouwen. Daarnaast is zij als leertherapeut en docent mindfulness, containment & presentie verbonden aan de Sociale Academie Utrecht. Zij heeft een praktijk in Doorn en biedt ook online coaching en training aan. 

x