Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

LOShbo nieuwsbrief nr 28/ februari 2020

LOShbo nieuwsbrief nr 28/ februari 2020
LOShbo-nieuwsbrief-header
20 april 2024
Van de bestuurstafel:
 

Beste leden,
 
Het jaar 2020 is alweer even bezig, de dagen lengen en langzaam maar zeker gaan we richting voorjaar en dus Voorjaarsconferentie. Het programma is rond en is absoluut de moeite waard. Hierbij alvast de vooraankondiging, de uitnodiging volgt zo spoedig mogelijk.
Voorjaarsconferentie LOShbo met als thema inclusiviteit, onder het motto:
"Hoe exclusief is een studentendecaan?" – Over dubbeltjes en kwartjes, handicaps, zwarte Piet en gender. Datum: 7 april 2020, van 10.30 – 16.00 uur

Plaats van handeling: voormalige synagoge in 's-Hertogenbosch (zie: https://www.willem-twee.nl/willem-twee-toonzaal/ ).
Reserveer deze datum alvast!
 
Verder nog de volgende berichten ter informatie voor jullie:
 
AVG
Op de algemene ledenvergadering van 8 november 2019 is gesproken over de AVG, en hoe LOShbo met deze regelgeving om dient te gaan.

Er werd daar toen met name gesproken over het delen van persoonlijke gegevens van onze leden met externe partijen en dat leden hiervoor toestemming zouden moeten geven.
Inmiddels zijn alle zaken met betrekking tot de AVG afgerond en kunnen we mededelen dat er geen externe partijen zijn waarmee persoonlijke gegevens van onze leden worden gedeeld.
Er zijn twee externe ondersteuners betrokken bij LOShbo, zij hebben een geheimhoudingsverklaring en verwerkersovereenkomst ondertekend. 

Daarmee is de noodzaak voor leden om persoonlijk toestemming te geven voor het verwerken van hun gegevens komen te vervallen.

Digitaal Decanen Handboek

Het Digitaal Decanen Handboek is niet meer beschikbaar. Heb je een vraag over een specifiek onderwerp? Stel dan je vraag in het LOShbo netwerk (leden gedeelte op de site) of mail naar: LOShbo.

Wij hopen jullie op 7 april a.s. in Den Bosch te mogen ontmoeten.
Hartelijke groet,
Bestuur LOShbo: Lies, Olav, Janette en Cora.

2. In 2019 heeft de expertgroep Rechtspositie en Studiefinanciering van de LOSHBO het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs ( CBHO ) uitgenodigd om informatie te krijgen over enkele uitspraken van het CBHO.

Omdat zittende leden van het CBHO geen toelichting op uitspraken geven, zijn het oud lid dhr. Ben Olivier en de ambtelijk secretaris mw. Monique van Fessem op de uitnodiging ingegaan.

De bijeenkomst ging over 3 onderwerpen:

· Hebben studentendecanen een zorgplicht en zo ja, in hoeverre ?

· Hoe ziet het CBHO de taak/rol van de studentendecanen ( bij de BSA procedure ) ?

· Het CBHO heeft uitspraken gedaan over de 60 EC norm bij het BSA. De ene keer was het wel mogelijk, de andere keer niet. Hoe zit dat ?

Hebben de studentendecanen een zorgplicht ?

Het CBHO is van mening dat er wel degelijk sprake is van zorgplicht. Dit geldt zowel voor de vertrouwelijke functionaris van de instelling, meestal de studentendecaan, als ook voor studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Als een student omstandigheden meldt bij een SLB’er of docent dan zijn die verplicht om door te verwijzen naar de studentendecaan. Zij hebben ook de plicht om te checken bij de student of dit daadwerkelijk gebeurd is.

Vooropgesteld: De studente is zelf verantwoordelijk voor haar situatie.

De studente kan echter omstandigheden hebben, dan wel in een situatie terecht komen, waardoor het niet lukt om de eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Het CBHO vindt het eigenlijk niet goed dat een studentendecaan alleen op initiatief van de student mag handelen, ook als dat in de functieomschrijving, dan wel de gedragscode van de studentendecaan is opgenomen. Soms kunnen studenten een stap niet maken door hun omstandigheden en/of hun situatie.

De nationale ombudsman heeft daar uitspraken over gedaan.

Dus :

· Zorgplicht ligt bij iedere functionaris (SLB’er, docent) waar de student haar omstandigheden heeft gemeld.

· Het is de taak van de studentendecaan om te monitoren wat de student met adviezen, opmerkingen doet. Er zijn natuurlijk wel grenzen. Het hangt ook van de beperking van de studente, of de situatie waarin de studente verkeert, hoever de inzet van de studentendecaan gaat.

· Daarom is de dossierplicht belangrijk. Er dient te worden vastgelegd wat de studentendecaan heeft geadviseerd en wat zij heeft gedaan om na te gaan wat de student daarmee heeft gedaan. Het dossier dient veilig gesteld te zijn zolang de casus loopt.

· De studentendecaan dient de opleiding te informeren over de benodigde maatregelen en dient te monitoren wat er daadwerkelijk gebeurt.

· Een advies moet kenbaar gemaakt worden aan de student.

Het CBHO kan geen mening geven over de inhoud van de functie van de studentendecaan. Dat is aan de instelling.

De instelling moet de functie van de vertrouwensfunctionaris ( dat is een andere functie dan de vertrouwenspersoon ), meestal de studentendecaan, wel serieus nemen. Het mag geen marginale functie zijn.

Als het gaat om omstandigheden bij een BSA dan geldt :

Student meldt bij de studentendecaan omstandigheden waarvan hij vindt dat deze vertraging hebben veroorzaakt.

De studentendecaan zegt iets over een causaal verband. De beslisser weegt en neemt een besluit.

Het kan dan zijn dat een studentendecaan geen duidelijke uitspaak kan doen over het causale verband. Dan dient wel onderbouwd te zijn waarom dat niet mogelijk is.

Het is moeilijker om iets te zeggen over de causaliteit als de student dat laat meldt, bv tijdens een hoorzitting. Toch is ook dan een advies van de studentendecaan nodig want volgens het CBHO is het ondenkbaar dat de beslisser beslist zonder het advies van de studentendecaan over de causaliteit als er sprake is van omstandigheden.

Dan kan het natuurlijk zo zijn dat de omstandigheden niet bewezen zijn maar wel aannemelijk.

Zie ook uitspraak 2019/502 van de Rechtbank Overijssel m.b.t. schending zorgplicht hogeschool.

Uitspraken van het CBHO over een BSA norm van 60 EC.

Bij de uitspraak over de 60 EC bsa-norm van de EUR (2017/245) waarbij beroep student ongegrond is verklaard werd er rekening mee gehouden dat er sprake was van compenserende maatregelen bij de Erasmus Universiteit.

Er is inmiddels een uitspraak over de 60 EC norm van de NHTV (2018/178), waarbij de student in het gelijk is gesteld, want daar waren geen compenserende maatregelen en waren er geen volwaardige herkansingen.

Aanvullende vraag :

Is het nieuw toegevoegde .i van artikel 2.1 Uitvoeringsbesluit WHW (persoonlijke omstandigheden bij bindend studieadvies) bedoeld als hardheidsclausule of is het alleen de bedoeling dat instellingen bv. topsporters kunnen toevoegen?

Antw.: Het woord uitsluitend is inderdaad geschrapt. Het is geen limitatieve lijst van persoonlijke omstandigheden meer. Zo is een studente onlangs in het gelijk gesteld die zeer nauw betrokken was bij een abortus van een vriendin.

NB. Een zitting bij het CBHO duurt slechts een half uur. Studentendecanen zouden studenten moeten adviseren iemand mee te nemen.

3. Studietoeslag

We hebben bij DUO aangegeven dat studentendecanen vaak studenten met een functiebeperking spreken. Het ligt voor de hand dat wij deze studenten dan ook attenderen op de Individuele Studietoeslag als zij naast de studie niet in staat zijn om te werken. De aanvraag daarvan loopt via de gemeente waar de student woont. De bekendheid met deze regeling is niet groot, hopelijk kunnen wij er aan bijdragen dat meer studenten die recht hebben op deze toeslag deze ook daadwerkelijk aanvragen! Ons advies is dan ook om in de gesprekken of op de informatie folder voor studenten met een functiebeperking aandacht te besteden aan de Studietoeslag.

Zie voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/07/08/kamerbrief-maatregelen-individuele-studietoeslag-in-de-participatiewet en https://perspectief.uwv.nl/artikelen/gelijke-studietoeslag-voor-student-met-medische-beperking

4. Studentenreisproduct

Met ingang van 1 februari 2020 worden studenten die geen recht meer hebben op hun studentenreisproduct eerder op de zogenaamde black-list van NS geplaatst. Zodra zij daarna proberen te reizen met het studentenreisproduct, wordt het stopgezet en direct verwijderd.

Dit is voordelig voor studenten die zijn vergeten om het abonnement de deactiveren, maar het kan nadelig zijn voor studenten die aan het einde van hun 5-de jaar studiefinanciering alsnog een extra jaar Prestatiebeurs aanvragen. Wees je hiervan bewust!

Ook studenten die in september/oktober een beroepszaak voeren over een negatief bindend studieadvies en niet ingeschreven staan als student laten hun OV vaak nog even doorlopen in afwachting van een schikking of besluit. Dat kan in dit geval dus ook niet meer: het abonnement moet eerst worden stopgezet en opnieuw aangevraagd als de zaak door de student is gewonnen.

5. EU studenten en studiefinanciering

EU/EER-studenten kunnen collegegeldkrediet aanvragen zodra ze in Nederland komen studeren. Voor de andere componenten van studiefinanciering (aanvullende beurs, OV en lening) kan dat alleen als ze voldoen aan de nationaliteitsvoorwaarden. In de praktijk betekent dat voor de meeste studenten: als ze voldoende werken.

Zoals bekend mag een student na zijn 30-ste geen aanspraak meer doen op studiefinanciering als hij het daarvoor niet al had en het ononderbroken heeft gehouden. Een EU/EER-student die pas na zijn 30-ste werkt, komt hiervoor dus niet meer in aanmerking. Er is één uitzondering: als deze student voor die tijd collegegeldkrediet had aangevraagd en dat niet heeft onderbroken wordt dit gezien als het genieten van studiefinanciering en dan is het niet erg als de student pas na zijn 30-ste recht krijgt op de andere componenten. Voor de volledigheid: de periode dat de student collegegeldkrediet heeft gebruikt wordt in mindering gebracht op de tijd dat hij studiefinanciering kan krijgen.

Voorbeeld:

Een Griekse student van 29 vraagt collegegeldkrediet aan over studiejaar 2019-2020. In maart 2020 wordt hij 30 jaar. In september 2020 voldoet hij aan de nationaliteitsvereiste en vraagt hij ook aanvullende beurs, OV en lening aan. Omdat hij al een jaar collegegeldkrediet heeft gehad, heeft hij nog recht op 36 maanden aanvullende beurs, 48 maanden OV en 72 maanden lening. Zijn leeftijd is nu geen probleem.

Punten 2 t/m 5 tevens ingebracht door de expertgroep Rechtspositie en Studiefinanciering van het LOSHBO 

COLOFON
De volgende LOShbo nieuwsbrief verschijnt op donderdag 17 april 2020. Nieuwsberichten kunnen gestuurd worden naar g.zindovic@hva.nl (deadline 10 april 2020).
www.loshbo.nl