1) Van de Bestuurstafel
a. In deze periode -aan het eind van een studiejaar- vinden vaak functiewijzigingen plaats die van invloed zijn op het continueren van het lidmaatschap van LOShbo. Denk daarbij b.v. aan het aannemen van een andere functie, met pensioen gaan of andere redenen om het lidmaatschap van LOShbo te beëindigen.
We wijzen je dan graag nog even op het volgende: een lid kan het lidmaatschap beëindigen door schriftelijke opzegging door het lid zelf; dit kan voor één juli van het lopende verenigingsjaar geschieden zonder inachtneming van een opzeggingstermijn.
Mocht je hierover vragen hebben, neem dan contact op via info@loshbo.nl
b. Onder ‘opinie’ is de nieuwe column van Lizette Colaris te vinden met deze keer haar beleving van onze lustrum bijeenkomst. Snel lezen!
Met vriendelijke groet,
Cora, Janette, Lies en Olav
LOShbo-bestuur
2) Landelijk netwerk toegankelijk toetsen in het hoger onderwijs/mbo op 16-05-2019
Om onderwijsinstellingen verder te helpen met vragen over flexibele toetsing en examinering zijn we met een landelijk netwerk toegankelijk toetsen in het hoger onderwijs/mbo gestart. Het netwerk draagt bij aan professionalisering en bewustwording. Netwerkleden leren van elkaar, van onze experts en van gasten zoals onderzoekers, beleidsmakers en toezichthouders. De tweede bijeenkomst in 2019 was op 16 mei (van 9.30 - 16.00 uur). Het is nog mogelijk om lid te worden.
Lees meer
3) Studiedag over begeleiden van studenten met psychische klachten 13-06-2019
Vanwege de grote belangstelling voor deze studiedag wordt deze nogmaals aangeboden op 13 juni a.s. Steeds meer studenten met psychische problemen studeren in het hoger onderwijs. Het gaat om studenten die de intelligentie hebben om hoger onderwijs te volgen, maar die vaak behandeling van hun psychische problemen nodig hebben en daarnaast ondersteuning bij het studeren. Onderwijsprofessionals ervaren vaak ‘handelingsverlegenheid’ in het contact met en de begeleiding van studenten met psychische problemen. In het onderwijs hoort de studentrol en niet de patiëntrol centraal te staan. Hoe ga je daar in de praktijk mee om?
Lees meer
4) Studiedag waarborgen kwaliteit beleid studeren met functiebeperking op 18-06-2019
De meeste onderwijsinstellingen beschikken over een beleidsplan of beleidsnotitie over studeren met een functiebeperking. Veelal is dit beleid gestoeld op een duidelijke visie op studeren met een functiebeperking of diversiteit. Welke thema’s zouden in dit beleidsplan terug moeten komen? Hoe monitor je de beleidsontwikkelingen? En hoe stel je je beleid bij? Deelnemers vergroten hun kennis over toegankelijk onderwijs en hoe je hier planmatig, vanuit een visie en beleid, aan kunt werken.
Lees meer
5) Bijeenkomst landelijk netwerk studentenwelzijn 20-06-2019
Op 20 juni 2019 vindt de derde bijeenkomst plaats van het landelijke netwerk studentenwelzijn. Hier wordt het plan van aanpak gepresenteerd. Alle universiteiten en bijna alle hogescholen willen de handen ineen slaan om kennis en ervaring uit te wisselen.
Lees meer
6) Flexibel en inclusief onderwijs via leeruitkomsten
Op 18 april jl. verscheen het artikel ‘Eerlijke kansen voor studenten met een ondersteuningsvraag. Onderwijs op basis van leeruitkomsten’ in het blad HO Management. Sara Struik (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en Judith Jansen en Marjolein Büscher-Touwen (beide van Expertisecentrum handicap + studie) gaan aan de hand van onderzoeksresultaten en voorbeelden uit de praktijk in op de vraag hoe flexibilisering van onderwijs op basis van leeruitkomsten kan leiden tot eerlijke kansen en meer studiesucces voor studenten met een ondersteuningsvraag.
Lees meer
7) Betekenis intentieverklaring VN-verdrag
Inmiddels ondertekenden acht hoger onderwijsinstellingen de intentieverklaring VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Welke betekenis hechten de instellingen aan de verklaring en hoe bevalt de onderlinge samenwerking? Klaas Wybo van der Hoek (CvB NHL Stenden): ‘Gastvrijheid (inclusiviteit) is voor ons de kern van deze intentieverklaring.’ Het tekenen van de intentieverklaring VN-verdrag was voor NHL Stenden een logisch vervolg op de beleidsscan studeren met een functiebeperking en het actieplan dat op basis van de beleidsscan is opgesteld.
De Hogeschool Utrecht is blij met de samenwerking in de werkgroep: ‘We kunnen gebruik maken van goede voorbeelden van de andere instellingen, die deelnemen in de werkgroep. En we kunnen onze aanpak toetsen in gesprek met de andere deelnemende instellingen en handicap + studie. Het geeft focus en een lange termijn perspectief.’
Lees meer
8) Tweede Kamerdebat studeren met een functiebeperking in mbo en hbo
Op 24 april jl. vond een Kamerdebat met minister Van Engelshoven plaats over studeren met een functiebeperking. Alle aanwezige partijen waren het eens over het belang van toegankelijk, studeerbaar en inclusief onderwijs. Tijdens het debat kwam ter sprake dat het onderwijs op dit moment nog niet altijd op deze manier wordt ervaren door studenten met een functiebeperking.
In de aanloop naar dit kamerdebat gaf Expertisecentrum handicap + studie een briefing aan leden van de Tweede Kamer over de overgang van het hoger onderwijs naar de arbeidsmarkt voor studenten met een beperking. Dit mede naar aanleiding ons artikel over deze problematiek, verschenen op Scienceguide. Ook kwam de vraag naar een onafhankelijk mbo-expertisepunt voor studeren met een ondersteuningsbehoefte aan de orde. Expertisecentrum handicap + studie zou die functie graag vervullen.
Lees meer
COLOFON
De volgende en leukste LOShbo nieuwsbrief verschijnt op donderdag 4 juli 2019. Nieuwsberichten kunnen gestuurd worden naar g.zindovic@hva.nl (deadline 27 juni 2019).
|