Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

LOShbo nieuwsbrief nr. 21/ januari 2019

LOShbo nieuwsbrief nr. 21/ januari 2019
LOShbo-nieuwsbrief-header
19 april 2024

1) Nieuwsflits Bestuur LOShbo
Een goede start van het nieuwe kalenderjaar, brengt ook een vernieuwing in de Nieuwsbrief met zich mee; de nieuwsbrief begint met een groet en een bericht van het LOShbo Bestuur!

“We werken aan een zichtbaarder bestuur."
Om de zichtbaarheid van het bestuur te vergroten en de leden meer betrokken te laten zijn bij de vereniging, is eerder in de ALV in november jl. toegezegd dat het bestuur de leden o.a. zal terugkoppelen over lopende, actuele zaken, etc.
Het bestuur koppelt vanaf heden na iedere bestuursvergadering via de nieuwsbrief terug, wat er zoal speelt. De secretaris comprimeert als het ware na iedere bestuursvergadering de agendapunten tot een soort samenvatting. We vertrouwen er op dat dit de zichtbaarheid ten goede zal komen. De eerstvolgende bestuursvergadering is op 7 maart a.s. Snel daarna volgt de eerste terugkoppeling, houd die in de gaten!
Als een bericht vragen oproept of uitnodigt tot meer, laat het ons dan a.u.b. weten. 
 
Janette van der Aa, Lies Leijs, Cora Verkley & Olav Wissink

2) De cursusorganisatie en het cursusaanbod van LOShbo
Elk jaar zijn er een paar mensen nodig die de verantwoordelijkheid voor het aanbod en de organisatie van de cursussen van LOShbo op zich nemen. Dit jaar zijn dat Jannie van Dam, Francis van Hekelen en Jos Nijsen. Gemakshalve wordt dit trio de “Cursusorganisatie” of kortweg de “CO” genoemd. Die aanduiding klopt eigenlijk niet, want de organisatie van de cursussen van LOShbo is feitelijk in handen van Willeke Leenaarts, de administratieve ondersteuner van onze vereniging. Willeke zorgt voor het cursusrooster, de lokaalreservering, de inschrijving, de deelnemerslijsten, de contracten en alle andere organisatorische en administratieve klussen die nodig zijn om de cursussen aan te bieden en goed te laten verlopen. Als CO hebben Jannie, Francis en Jos de taak het cursusaanbod inhoudelijk te ontwikkelen en te vernieuwen.

Op 13 november 2018 organiseerde de CO de jaarlijkse “Denktank-bijeenkomst” over de professionalisering van studentendecanen. Op deze manier kunnen ook ideeën en suggesties van andere LOShbo-leden meegenomen worden in de ontwikkeling van nieuwe plannen.

Het werd een leuke en inspirerende bijeenkomst met Stijn van Puijenbroek, Harriet Rempe (beiden Hogeschool Utrecht), Daniel Buitenkant (Hogeschool van Amsterdam) en Els Pigmans (NHTV/BUAS). Via mail hebben we na onze uitnodiging voor de bijeenkomst op 13 november trouwens ook van andere LOShbo-leden ideeën en suggesties ontvangen. Met alle opgehaalde input gaat de CO de komende maanden aan de slag, zodat we in het voorjaar van 2019 een geactualiseerd en relevant cursusaanbod aan jullie kunnen presenteren.

Dank voor het meedenken iedereen!
Cursusorganisatie LOShbo (Jannie van Dam, Francis van Hekelen, Jos Nijsen)

3) In samenwerking met Handicap + Studie
Studeren met autisme (ASS) en AD(H)D. Studiedag op 19 februari

Wat is ASS of AD(H)D? Welke mogelijke belemmeringen ondervinden studenten met ASS/AD(H)D tijdens hun studie? Wat kun je als docent, studieadviseur of onderwijsprofessional doen om studenten met ASS/AD(H)D beter te begeleiden zodat zij succesvol kunnen studeren? Deze vragen komen aan bod tijdens de studiedag studeren met ASS en AD(H)D in ’s-Hertogenbosch op 19 februari, 9.30 - 16.30 uur. Lees meer.

Vragen over toegankelijk toetsen in het hoger onderwijs? Word lid van het netwerk! Volgende bijeenkomst op 14 maart
Expertisecentrum handicap + studie/CINOP ontvangt regelmatig vragen van onderwijsinstellingen rondom flexibele toetsing en examinering. Daarom starten we samen met instellingen een landelijk Netwerk Toegankelijk Toetsen. Dit netwerk draagt bij aan verdere professionalisering en interne bewustwording. Ook wisselen we samen concrete handreikingen uit rondom toegankelijk toetsen. De netwerkleden kunnen van elkaar leren en van onze experts en gasten zoals onderzoekers, beleidsmakers en toezichthouders. De campagnefilm die vorig werd gemaakt toont dat er vaak meer mogelijk is dan gedacht: toegankelijk toetsen, ruimer denken kan, mag en moet!

De netwerkbijeenkomsten zijn in Utrecht op 14 maart, 16 mei en 31 oktober 2019 van 9.30 tot 16.30 uur. Lees meer 

Veel belangstelling voor netwerk studentenwelzijn! Volgende bijeenkomst op 26 maart
Op 10 januari 2019 kwamen meer dan 100 professionals uit het hoger onderwijs samen als het Landelijk Netwerk Studentenwelzijn. Met elkaar is afgestemd wat dit landelijke netwerk wil bereiken, welke stappen er gezet moeten worden, met wie en wat daarvoor nodig is. Expertisecentrum handicap + studie is de trekker. Het verslag en de presentaties staan op de site. De volgende netwerkbijeenkomst vindt plaats in Utrecht op 26 maart 2019 van 10.00 - 13.00 uur.

Aanvulling Hermien Moning

Een van de belangrijkste uitkomsten was dat er op iedere instelling een coördinator studentenwelzijn zou moeten komen. Deze kan er onder andere voor zorgen dat alle initiatieven die er al zijn met elkaar in verband worden gebracht en dat er meer structuur komt in het aanbod. Door op verschillende niveaus aandacht te vragen en een landelijk netwerk te organiseren kunnen de instellingen sneller resultaat boeken. Lees meer 

Regiobijeenkomsten over informatievoorziening en digitale toegankelijkheid in april
Op 4, 11 en 16 april organiseert Expertisecentrum handicap + studie regiobijeenkomsten over informatievoorziening en digitale toegankelijkheid. Informatie over de plaatsen waar deze bijeenkomsten gehouden worden en het programma staat binnenkort op www.handicap-studie.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Online cursus over toegankelijk onderwijs
Docenten krijgen in toenemende mate te maken met studenten die tijdens de studie worden belemmerd door een functiebeperking. Steeds meer studenten maken hun functiebeperking kenbaar en stellen hun docenten hier vragen over. Naar aanleiding hiervan ontwikkelde Expertisecentrum handicap + studie in samenwerking met de VU en Aeres een online cursus ‘Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+’ in een hbo- en wo-variant. Deelnemen kan individueel maar ook in een groep. Voor groepen binnen één instelling is er een blended cursus mogelijk, met naast de online modules en online uitwisseling een start-, intervisie-, en afsluitende bijeenkomst. Lees meer 

Subsidiemogelijkheid van Echo
(20 januari 2019 OC&W oproep aan Expertgroep SMF) ECHO, Expertisecentrum Diversiteitsbeleid, nodigt Nederlandse bekostigde hoger onderwijsinstellingen uit om een projectvoorstel in te dienen in het kader van de campagne Students-4-Students (S4S)! Het doel van deze campagne is om hoger onderwijsinstellingen te inspireren en te ondersteunen bij het ontwikkelen van vernieuwende projectvoorstellen die bijdragen aan gelijke kansen voor ál uw huidige en toekomstige studenten aan uw onderwijsinstelling.

Bij S4S projecten gaat het om projecten voor en door studenten. Het doel is het vergroten van de diversiteit, inclusie en gelijke kansen. Doel is dat alle studenten het gevoel hebben er bij te horen en de binding met het hoger onderwijs te vergroten en het studiesucces te bevorderen.

Vooral instellingen die nog niet eerder hiervoor een subsidie hebben gekregen worden uitgenodigd dit in deze tweede tranche te doen. Kijk voor ideeën op hun website.

Concreet:
Selectieprocedure

De deadline voor indiening van het S4S projectvoorstel is 1 maart 2019. Het projectvoorstel dient u in bij ECHO door te mailen naar S4S@echo-net.nl. Uit de ingediende projectvoorstellen wordt een aantal instellingen gevraagd het projectvoorstel op dinsdag 26 maart 2019, tussen 17:00 en 21:00 uur, te presenteren voor de selectiecommissie. U wordt hierover op woensdag 20 maart 2019 door ECHO telefonisch op de hoogte gesteld. Op basis van deze presentaties.

Hermien Moning

4) Nieuwe column LOShbo website Lizette Colaris
Misschien heb je het al gelezen, maar onlangs is de eerste column van Lizette Colaris verschenen op onze website! Wie de schrijfster is achter deze pennenvruchten lees je hieronder:

Mijn naam is Lizette Colaris en ik ben sinds 5 jaar fulltime studentendecaan voor Zuyd Hogeschool in Maastricht. Na mijn studie International Business Communications aan de Universiteit Nijmegen ben ik werkzaam geweest in allerlei sectoren, van levensmiddelenhandel tot arbeidsbemiddeling. Sinds 2009 ben ik werkzaam in het onderwijs, eerst als bijlesjuf talen en docente Frans voor groep 7 en 8, en daarna in allerlei functies als docent: in het basisonderwijs speciaal voor hoogbegaafden als docent Engels en Spaans, en als docent Engels in een middelbare scholengemeenschap (VMBO-VWO), in het MBO voor Exportmanagement en bij Zuyd voor European Studies. In 2013 kreeg ik de gelegenheid te solliciteren naar de functie Studentendecaan en dat is het beste wat me is overkomen, tot nu toe! Ik ben decaan voor de opleidingen International Business, European Studies, Oriëntaalse Taal en Communicatie en de Vertaalacademie, maar ook voor Communication and Multimedia Design en de Academie Verloskunde. Leuk en afwisselend, vooral ook door de verschillen in de populatie van studenten waar ik mee werk!

Naast mijn werk ben ik moeder van Thomas (18 – Uni Utrecht) en Laura (16 – 4 HAVO), en bonusmoeder van Jop (14 – 3 Gym) en Rifka (11 – groep 8). Afgelopen augustus ben ik getrouwd met Marc. Mijn interesses zijn muziek, lezen en vooral schrijven. Ik heb een thrillerboek(je) geschreven in het Sittards dialect (verkrijgbaar mét een vertaling naar het Nederlands!), ik schrijf poëzie (heb een bundeltje uitgegeven dat Passievrucht heet) en ik schrijf erg graag opiniestukjes die ik publiceer op LinkedIn. En nu dus ook voor LOShbo!

COLOFON
De volgende LOShbo nieuwsbrief verschijnt op donderdag  21 maart 2019. Nieuwsberichten kunnen gestuurd worden naar g.zindovic@hva.nl (deadline 14 maart 2019).

www.loshbo.nl