1. Dinsdag 17 april Voorjaarsconferentie: ‘De toekomst tegemoet’
Om 13.30 uur, voorafgegaan door een korte inleiding, houdt Joy Moonen-van der Stel* een inspirerend verhaal over het kijken naar mogelijkheden ook als dat niet meteen voor de hand ligt.
Joy, spreker, trainer en coach met een anderswerkend lijf, wil een mentale en praktische cultuuromslag bewerkstelligen in Nederland. Vandaag neemt ze ons mee in haar zoektocht naar uitdagingen en kansen.
“Met een frisse blik naar problemen kijken, zorgt al voor de helft van de oplossing.
Als je dan ook nog out of the box durft te denken is succes verzekerd.”
Na een korte pauze zijn er vier kennisshops over zeer actuele onderwerpen:
AVG en het onderwijs door Marc van Herpen
Vanaf 25 mei 2018 zal de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing zijn.
Wat betekent dit voor onze onderwijsomgeving?
Landelijke Agenda Suïcide preventie (2) – 113 online door Evelien van Goor
Een breed gedragen meerjarige aanpak is van belang om suïcide terug te dringen. Wat betekent deze landelijke agenda suïcide preventie: waar staan we nu en wat zijn de plannen?
Actieplan – studentenwelzijn door Rob Bovens
Het welzijn van studenten is meer dan ooit onderwerp, nu uit onderzoek is gebleken dat steeds meer jongeren gebukt gaan onder mentale druk en psychische klachten. In het hoger onderwijs lijkt het thema Welzijn duidelijk onderbelicht. Rob Bovens vertelt er meer over.
VN-verdrag inzake Rechten van personen met een handicap door Sietske Sportel
Wat is het VN-verdrag, hoe moet ik de koppeling naar het HBO zien en wat is de relevantie voor ons als studentendecanen.
We sluiten om 17.00 uur plenair af waarna er nog tijdens een drankje nagepraat kan worden over wat de middag je gebracht heeft.
Deelname aan de Voorjaarsconferentie is alleen mogelijk voor leden.
Log dus eerst als lid in op de website. Vervolgens kun je je via de “Aanmeldknop” tot en met 8 april a.s. aanmelden.
De belangrijkste gegevens worden automatisch voor je ingevuld. Je kunt daarna aangeven of je alleen bij de conferentie bent of dat je ook aan de lunch deelneemt.
We kijken uit naar een inspirerende middag en hopen dat jij er ook bij bent!
Vriendelijke groet,
LOShbo-bestuur
Janette van der Aa, Lies Leijs, Cora Verkley en Olav Wissink
2. Bijeenkomst 8 februari 2018 Inspectie Hoger Onderwijs
Aanwezig: vertegenwoordigers van Inspectie Hogeronderwijs, H+S, LSvB, ISO, CSH(WO), LOShbo en Lies Korevaar van lectoraat Begeleid leren.
De inspectie heeft onderzoek gedaan naar het profileringsfonds op 2 hogescholen en 2 universiteiten. Twee instellingen hebben een studentengroep smf. Als belangenbehartigers lijken zij een gunstige invloed te hebben op profileringsfondsbeleid en de uitvoering daarvan. Ze hebben gekeken naar de voorlichting over het profileringsfonds en het gebruik ervan door studenten.
Hierbij geef ik tweetal zaken aan die opvielen en waar denk ik ook makkelijk wat aan te doen is:
- Het profileringsfonds is niet altijd makkelijk vindbaar, vooral als de trefwoorden niet bekend zijn bij studenten.
- In de jaarverslagen van de profileringsfondsen wordt de doelgroep studenten met een functiebeperking meestal niet apart onderscheiden. Er zijn, als dit wel bekend is, vaak weinig aanvragen en toekenningen. Als voorbeeld werd Delft genoemd: 60 % bestuur, 40 % overig, van wie 1,3 % met een functiebeperking.
Een uitgebreidere rapportage zou daarom goed zijn. Met name kan er meer aandacht worden besteed aan de aanvragen van studenten met een functiebeperking.
3. Regiobijeenkomsten aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt in april 2018
De regiobijeenkomsten van Expertisecentrum handicap + studie in april 2018 gaan over de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Voor studenten met een beperking is de overgang naar de arbeidsmarkt vaak moeilijker dan voor studenten zonder beperking. Tijdens de regiobijeenkomsten wordt dit thema belicht vanuit de kant van werkgevers, jongeren met een beperking en onderwijsinstellingen. Onderzoeks- en adviesbureau KBA presenteert het concept van de transitieroute voor studenten met een beperking, waarmee het laatste studiejaar en het eerste jaar daarna als transitiefase benoemd worden.
4. Koers zetten naar meer flexibel toetsen en examineren
In 2018 en 2019 staat het thema ‘Toegankelijk toetsen: zo kan het ook!’ hoog op de agenda van Expertisecentrum handicap + studie. Ons doel is om - samen met de onderwijsinstellingen, de Inspectie van het Onderwijs, NVAO, koepelraden (o.a. VH en VSNU) en andere betrokkenen - koers te zetten richting meer flexibel toetsen en examineren ten behoeve van studenten met een functiebeperking. Wij geloven erin dat er veel mogelijkheden zijn die nu onbenut blijven. Er is meer mogelijk dan vaak gedacht wordt, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en eindtermen van de opleiding. Wilt u meer weten over de activiteiten en de ondersteuning die handicap + studie voor uw onderwijsinstellingen kan bieden rondom toegankelijk toetsen? Neem dan contact op met Marjolein Büscher-Touwen. Of bekijk het aanbod online.
5. Vruchtbaar overleg met minister over actieplan voor studenten met een beperking
Op 21 februari 2018 sprak handicap + studie, samen met de LSVb, het ISO, de VH, VSNU en VNG met minister van Engelshoven van OCW over knelpunten voor studenten met een functiebeperking. Daarbij kwamen voorlichting & begeleiding, studeren met psychische klachten & studentenwelzijn en de studietoeslag aan de orde. Op grond van de bespreking heeft de minister besloten om een werkgroep in te stellen, die nog voor de zomer een actieplan opstelt.
Handicap + studie maakt deel uit van deze werkgroep.
6. Trainingen Expertisecentrum handicap + studie
Tot de zomer heeft handicap + studie de plaatsen in de volgende trainingen:
• Toegankelijke toetsing en examinering: wat zijn de mogelijkheden? op 24 mei 2018. Veel studenten met een functiebeperking ervaren belemmeringen bij toetsing in examinering. Niet vanwege gebrek aan kennis en vaardigheden, maar vanwege de toetsvorm en/of de omstandigheden waaronder getoetst wordt. Hoe kun je systematisch werken aan het vergroten van de toegankelijkheid van toetsing en examinering?
• Verdiepende training begeleiden van studenten met psychische klachten, op 13 juni 2018. Steeds meer studenten met psychische problemen studeren in het hoger onderwijs. Onderwijsprofessionals ervaren vaak ‘handelingsverlegenheid’ in het contact met en de begeleiding van studenten met psychische problemen. In het onderwijs hoort de studentrol en niet de patiëntrol centraal te staan. Hoe ga je daar in de praktijk mee om?
7. Nieuw platform
Stichting Ctalents heeft een online community platform opgericht: We Are Ctalents: Dit is een platform mensen met een visuele en/of auditieve beperking.
Ze hebben voor de lancering van hun platform een aantal mooie portretten gemaakt van mensen uit de doelgroep. Gaat vooral over werken krijgen of juist niet krijgen. Voor studenten met een visuele en/of auditieve beperking wel een mogelijkheid om extra ondersteund te worden bij hun zoektocht naar werk.
COLOFON
De volgende LOShbo nieuwsbrief verschijnt op donderdag 17 mei 2018. Nieuwsberichten kunnen gestuurd worden naar g.zindovic@hva.nl (deadline 10 mei 2018)
Als afsluiting nogmaals: meld je aan voor de Voorjaarsconferentie!
|