Vluchtelingen bepalen in grote mate het nieuws van de dag, zowel mondiaal als op landelijk niveau. Met de toestroom van de recente groep vluchtelingen en hun vestiging in Nederland worden we ook binnen het HBO-onderwijs geconfronteerd met een nieuwe groep studenten. Een groep die zich door hun bijzondere achtergrond een positie moet verwerven in een nieuwe omgeving. Wat weten we eigenlijk van deze groepen, hoe vinden zij hun weg in onderwijsland, waar lopen zij tegen aan en hoe kan onze beroepsgroep hen ondersteunen in het verkrijgen van een diploma in het Hoger Onderwijs?

De jaarlijkse NNS-dag vond dit jaar op 2 juni jl. plaats in Enschede (Saxion Hogeschool en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten ) en haakte met bovenstaande thematiek in op actuele casuïstiek in het werkveld. Behalve gelegenheid om in contact te komen met collega's van andere hogescholen was er een afwisselend programma: een ervaringsdeskundige deed verslag van haar voorbereiding op een studie en er werden onder andere ‘good-practices’ m.b.t. specifiek beleid voor deze doelgroep uitgewisseld. In de middag werd er een boeiende workshop verzorgd door het UAF-Stichting voor Vluchteling Studenten. De workshop gaf een helder inzicht in de belevingswereld van de vluchteling die toegang zoekt tot het hoger onderwijs in Nederland.
LOShbo biedt in het nieuwe studiejaar een nieuwe 2-daagse cursus aan die aansluit op het onderwerp van de NNS-dag: ‘Werken met vluchtelingstudenten’.

Voor een impressie van de NNS-dag: kijk bij 'Documenten voor leden' onder het tabje "Kerngroepen". Kies voor "NNS" en selecteer op 'meest recente eerst'.