(C050) Verdiepingsdag Studeren met autisme

Start op 23 mei 2024
 • Cursuscode: C050
 • Duur: 1 dag
 • Data: 23 mei 2024
 • Ledenprijs: € 290
 • Niet-leden prijs: € 435
 • Groepsgrootte: 16


VERDIEPINGSDAG

Let op: deze bijeenkomst is een verdiepingsdag die volgt op de trainingsdag Begeleiden en steunen van autistische studenten. De verdiepingsdag is een inhoudelijk vervolg op de trainingsdag. Sterk aangeraden wordt eerst de trainingsdag te volgen, en dan pas de verdiepingsdag.

Op deze trainingsdag wordt concreet geoefend met inhoudelijke gesprekken met autistische studenten, en op welke vlakken studentendecanen en andere onderwijsprofessionals het beste autistische studenten kunnen steunen, helpen en begeleiden. Centraal staan de meestvoorkomende problemen die autistische studenten ervaren en de beste wijze waarop zij geholpen kunnen worden door decanen en andere onderwijsprofessionals.

Naar schatting 2% van de Nederlandse studenten is autistisch. Dit percentage is de afgelopen jaren toegenomen: er is een inhaalslag geweest van diagnostiek, vooral bij vrouwen en jongeren met internaliserende problematiek. Ondanks onze toegenomen inzichten, studeren zeer veel autistische studenten te laat af, of zelfs helemaal niet. Deze vertraging en uitval zijn te voorkomen door beter te letten op wat autistische studenten nodig hebben. Hoe dat moet, staat in deze cursus centraal.

Kinge Siljee interviewde tientallen autistische studenten en ex-studenten, van hbo en universiteit, en trof een diverse groep aan (gender, achtergrond, interesses) die tegen vergelijkbare problemen aanliepen in het hoger onderwijs: obstakels die voor anderen nauwelijks problemen opleveren, zijn voor deze groep niet of nauwelijks te overwinnen. Ook vond deze groep het lastig om om hulp te vragen en concreet aan te geven wat zij nodig hadden. Daarom heeft Siljee het boek Survivalgids voor autistische studenten (2021, AUP) geschreven.

Programma

10:00 Welkom

10:15 Algemene introductie: Waar lopen autistische studenten op vast?

11:30 Ervaringen en noden van autistische studenten zelf

12:30 Lunch

13:30 Communicatietechnieken oefenen

14:30 Gesprekstechnieken evalueren en andere aanwijzingen

15:30 Afsluitend: Welke kennis mee te nemen naar de praktijk 

Uitkomst training

 • Inzichten in de problemen die autistische studenten ervaren
 • specifieke communicatietechnieken; en
 • welke oplossingen kunnen bijdragen aan het vergroten van de slagingskans en het welzijn van autistische studenten

Literatuur

Deelnemers worden geadviseerd om voor de cursus de navolgende literatuur te lezen: Survivalgids voor autistische studenten. Overleef je studietijd en geniet van de reis, Kinge Siljee (2021), Amsterdam University Press. € 22,50.

Trainster

 

 • Kinge Siljee

  Kinge Siljee

  Kinge Siljee (1978) is sinds 2001 werkzaam als coach en begeleider van studenten, zowel inhoudelijk als op het gebied van motivatie, planning en studievaardigheden. Ze is auteur van Studieontwijkend gedrag de baas (Amsterdam University Press, 2017), Je scriptie de baas (Amsterdam University Press, 2019) en Survivalgids voor autistische studenten (Amsterdam University Press, verwacht in september 2021).

  Daarnaast is Kinge de oprichter van Studiemeesters (2011), een landelijke organisatie die studenten helpt met studeren.

x