Online

Online cursus

Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse studenten geeft toe weleens studieontwijkend gedrag te vertonen. Waarom ontwijken studenten massaal hun studietaken? En: valt daar iets aan te doen, zelfs als je een student maar kort spreekt? Daarover gaat deze online workshop: hoe kun je als studentendecaan studenten zo adviseren dat ze hun gedrag verbeteren en meer voortgang boeken.

 

Studieontwijkend gedrag is volgens psychologen onderdeel van een groter probleem: uitstelgedrag. Je neemt je voor om iets te doen, maar in plaats daarvan doe je iets anders, terwijl je wel met je hoofd bij je oorspronkelijke klus zit. Echt ontspannen ben je dus niet, maar je krijgt ook niks voor elkaar. Ook werkende mensen hebben er last van: de belastingpapieren worden niet op tijd ingeleverd, werknemers staan te kletsen in de koffiehoek, het strijkgoed blijft liggen en de dakgoot wordt maar niet ontstopt.

Uitstelgedrag is niet aangeboren. Het komt vaker voor in welvarende landen, waar de schade van uitstelgedrag vaak financieel te compenseren is. Ook heeft deze generatie vaker een angstig profiel: ze zijn eerder te bang om te beginnen dan te laks om het af te maken.

Deze online workshop geeft gericht inzicht in hoe je studenten advies kunt geven waardoor ze hun eigen gedrag beter leren begrijpen en hun situatie kunnen verbeteren.

Programma

13:00 Algemene introductie: Welke vormen van uitstelgedrag komt de decaan
          in de praktijk tegen?
13:45 Bespreking en test.
14:15 Pauze.
14:30 Workshop: oefenen!
16:00 Einde.

Aanbevolen literatuur: Studieontwijkend gedrag de baas, Kinge Siljee (2017), Amsterdam University Press. Ook verkrijgbaar als e-book of via de bibliotheek.

Cursus code: D050
Online
Aantal dagen: 0,5
Leden prijs: € 140
Niet leden prijs: € 210
Groepsgrootte: Maximaal 12 cursisten
Trainer: Kinge Siljee, oprichter Studiemeesters
Cursus data: 20-04-2021 (13.00 - 16.00)