Nieuw

Intervisie is een bekende werkvorm onder professionals. Het wordt vaak ingezet om de professionaliteit en het werkplezier binnen teams te verhogen.

Toch zie je dat het in de praktijk lastig kan zijn om intervisie binnen het team ‘vol te houden’. Dit kan komen door de drukte op het werk, maar ook omdat het proces van intervisie zelf soms te weinig inspirerend is.

Deze ééndaagse training gaat in op de vraag:"Hoe kan intervisie weer effectief en inspirerend worden?".

We zullen stilstaan bij bekende obstakels tijdens intervisie. Zoals: hoe voorkom je dat intervisie een synoniem wordt voor je collega’s advies geven? De dynamiek tussen adviesgever en -ontvanger kan collega’s vastzetten in rollen die, op termijn, beklemmend kunnen worden. Dit helpt jou en je collega’s zelden ècht verder.

Uit praktijkervaringen blijkt dat intervisie leuker en effectiever wordt wanneer je vanuit een coachende rol een bijdrage kunt leveren aan elkaars ontwikkelingsproces. Dus niet adviseren, maar de ander ondersteunen bij meer diepgaande reflectie op zijn of haar eigen ontwikkelvraagstuk.

Tijdens deze training gaan we daarom oefenen met een coachende grondhouding, geïnspireerd op de persoonsgerichte aanpak (Rogers, 1902-1987).

Centraal tijdens deze aanpak staan: actief luisteren naar de situatie en beleving van de ander (proces van leegmaken en afstemmen) en vervolgens de ander helpen bij reflectie op inzichten en emoties die tot nu toe onvoldoende aandacht kregen (proces van teruggeven).

Bonus: persoonsgericht coachen is niet alleen zeer behulpzaam tijdens intervisie, maar ook in het primaire contact tussen de decaan en student. 

Literatuur

Deelnemers worden geadviseerd om voor de cursus de navolgende literatuur te lezen:
“Intervisiewaaier, voor intervisiegroepen en intervisiecoaches”. M. Lingsma en G. van Doorn. Uitgeverij Boom/Nelissen. € 14.50.

Uit de evaluatieformulieren van vorig jaar:

“Josje is heel deskundig en heeft goede, aansprekende voorbeelden met duidelijke uitleg!”

“Josje zorgt voor een veilige en prettige sfeer waarin iedereen gehoord wordt”.

Docent: Josje Geerse, begeleidingskundige, medeoprichter en docent van de Sociale Academie Utrecht.

Cursus code: A030
Nieuw
Aantal dagen: 1
Leden prijs: 270
Niet leden prijs: 405
Groepsgrootte: 15
Trainer: Josje Geerse, begeleidingskundige, medeoprichter en docent van de Sociale Academie Utrecht.
Cursus data: 14-01-2021