Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

LOShbo nieuwsbrief nr 39/ September 2022

LOShbo nieuwsbrief nr 39/ September 2022

september 2022

Van de bestuurstafel

Beste leden,

 

Het nieuwe studiejaar is alweer enkele weken van start. Hopelijk heb je genoten van een heerlijke vakantie en ben je weer enthousiast aan de slag gegaan.

 

Heel graag informeren we jullie over de volgende punten:

 

Wijzigingen in het bestuur

Helaas heeft Edith Geurts van Kessel besloten om in november 2022 af te treden als secretaris van het bestuur. We zijn daarom dringend op zoek naar een opvolger! Heb je interesse? Laat het ons weten.  

 

Vooraankondiging ALV en jaarcongres 10 november 2022

Traditiegetrouw vindt ook dit jaar op de 2e donderdag van november, 10 november 2022, onze Algemene Ledenvergadering plaats. Ook dit jaar is het weer een hybride bijeenkomst. De fysieke locatie is Paushuize in Utrecht.

 

De Expertgroep inclusief Onderwijs heeft het themadeel van de ALV georganiseerd met als thema ‘Diversiteit in het begeleiden naar inclusiever onderwijs’ met als ondertitel ‘Mijn rol als studentendecaan in de keten van begeleiden’.

 

Het programma begint met 2 inleiders die het thema vanuit hun perspectief belichten. Dana Feringa (associate lector Sociale Veerkracht Fontys Hogescholen) zal ingaan op ‘Inclusie en het hoger onderwijs’ en de presentatie van Manushan Nesari (Teamleider Studentenvoorzieningen Universiteit Leuven) zal gaan over ‘Relevantie van piramides in de zorg voor studenten’.

 

In de middag zullen er verschillende workshops worden aangeboden. Een aantal workshops zal enkel fysiek worden aangeboden, een aantal enkel online en er is een hybride workshop. De dag eindigt met een ludieke afsluiting.

 

Binnenkort volgt meer informatie met de officiële uitnodiging, het programma, aanmelding, etc. Houd hiervoor de website en je mail in de gaten!


Hartelijke groet,

LOShbo Bestuur

Lies, Edith, Sher en Ingrid

 

Aanbod 113.nl uitgebreid

113.nl heeft het aanbod uitgebreid met een gratis training genaamd ‘vraag maar’, waarin handvatten aangereikt worden om gedachten over zelfdoding bespreekbaar te maken en te ondersteunen bij het zoeken naar hulp.

Online Training Suïcidepreventie | VraagMaar (113.nl)

 

Terugblik op een zeer geslaagde NNS-dag!

Op donderdag 23 juni was het eindelijk zo ver! Na bijna 3 jaar kon de landelijke dag voor nieuwe studentendecanen echt door gaan, dit keer in het zonnige zuiden van Nederland. En zonnig was het! 😊 😅☀

 

We konden jullie daarom heerlijk buiten ontvangen bij het Grand Café van Avans, waar we de dag gestart zijn met koffie en iets lekkers. We waren heel erg blij met de hoge opkomst.

 

Namens LOShbo was Lies Leijs van de partij. Zij heeft ons verteld wat LOShbo allemaal voor je kan betekenen en hoe wij als studentendecanen een bijdrage kunnen leveren aan LOShbo. Heel aanstekelijk was haar enthousiasme en positieve betrokkenheid bij LOShbo en bij het ‘decanenvak’. Dank je wel Lies!

 

Het ochtendprogramma bij Avans stond in het teken van het brede thema Studentenwelzijn. Iedereen heeft naar de inspirerende verhalen kunnen luisteren over Student Support, de Welzijnsmonitor en het project Seksuele Gezondheid. Tussendoor hebben we de beentjes nog wat gestrekt, door toedoen van (een foutje van 😉) de techniek, dat leverde vooral wat hilariteit en beweging op.

 

Rond 12.00 uur zijn we met z’n allen naar BUas gelopen, een wandeling van een minuut of tien, alwaar we werden ontvangen door twee enthousiaste BUas studenten die ons gedurende de middag hebben rondgeleid over de nieuwe sfeervolle campus. Deze studenten waren ook verantwoordelijk voor de organisatie van het middagprogramma, een van de projecten van het BUas’ leerbedrijf NewWays.

 

Na een heerlijke lunch in het kloostergebouw heeft Ellen van den Broek het BUas’ Studentenwelzijnsbeleid gepresenteerd en inspirerende ervaringen opgehaald bij de deelnemers.

 

De tweede helft van de middag stond in het teken van zelfzorg; een ‘high touch’ beroep als studentendecaan vergt een aardige dosis zelfzorg. Carla Schellings, psycholoog en gespecialiseerd in het thema ‘Zelfzorg voor professioneel begeleiders’ heeft met ons haar 7 lessen gedeeld en een mooie tool voor een zelfzorgplan meegegeven.

 

Het is deze dag maar wat duidelijk geworden hoe belangrijk het is om oog te hebben voor het welzijn van studenten in deze snel veranderende tijden. De afgelopen coronajaren hebben dit nog extra versterkt.  Het is goed om daar ruimte voor te maken, letterlijk en figuurlijk. Er echt te zijn. Èn om in dit werk goed voor jezelf te blijven zorgen. Persoonlijke ontmoetingen met vakgenoten blijft hierin van essentieel belang!

 

Dank aan jullie allemaal voor het samen beleven en vormgeven van deze dag en voor de fantastische sfeer. We hopen van harte dat het de nieuwkomers een boost heeft gegeven en dat er hier en daar nieuwe ideeën door ontstaan in den lande! Op naar een volgende NNS-dag, benieuwd aan wie we het stokje over gaan dragen!

 

Warme groet,

Tessy, Marieke en Maaike

 

Colofon

De volgende LOShbo nieuwsbrief verschijnt op donderdag 17 november. Nieuwsberichten kunnen gestuurd worden naar g.zindovic@hva.nl (deadline: 10 november)

Tot in de herfst!

‍www.loshbo.nl